Климатици и начина им на монтаж

Какви климатици съществуват и какъв е начина им на монтаж?

Какви климатици съществуват и какъв е начина им на монтаж?

Климатиците се разделят на няколко вида:

  • прозоръчни;
  • стенни;
  • подови;
  • таванни;
  • мобилни климатици.

Всъщност мобилните климатици не изискват монтаж. Те просто се поставят в стаята. От мобилните климатици излиза една тръба, която представлява въздуховод и през тази тръба излиза топлият въздух. Принципът на този климатик изисква въздух от стаята да бъде затоплен, докато друг се охлажда. Затопления въздух се изхвърля през тръбата.

За стенните, подови и таванни  климатици е необходим специален монтаж за което сме нужни ние фирмите, които се занимават с монтаж на климатици. Необходим е монтаж на вътрешно тяло, монтаж на външно тяло и тяхното свързване.

Един от най-често използвания вид климатици в домашни условия е сплит-ситемата, като в зависимост от бюджета и целите за енергоспестяване се използват инверторни климатицки (напоследък на пазара се появиха високо-ефективни климатици с COP около 5, така наречените DC инвертори и хибридни DC технологии). Естествено за да разберете какви са вашите точни нужди и кое е най-подходящо за вас, е добре да се посъветвате със специалист в областта на вентилацията и климатизацията. .

Преди да изберете мястото за монтаж на климатика, трябва да се вземат предвид няколко основни фактора. На първо място, посоката на въздушния поток от вътрешните тела не трябва да пада върху мястото на почивка или на работното място. Второ - не трябва да има препятствия по пътя на въздушния поток, които биха могли да попречат на покриването на пространството на помещенията колкото е възможно повече. Външното тяло също трябва да бъде разположено в отворено пространство, в противен случай топлината от къщата няма да бъде ефективно изхвърлена навън и производителността на цялата система ще спадне рязко. Препоръчително е да се инсталират климатици в леснодостъпни места, за по-нататъшна поддръжка по време на работа.